Revalideren van COVID-19 patiënten na IC-opname

22 May 2020 13:57

Een opname op een Intensive Care heeft altijd zeer grote invloed op de mate waarin patiënten zich kunnen inspannen, het dagelijks functioneren en op hun algehele kwaliteit van leven. Je kunt eigenlijk wel stellen dat er op de IC een enorme aanslag wordt gedaan op de inspanningscapaciteit en belastbaarheid van patiënten.

Nu blijkt dat voor COVID-19 patiënten tijdens een IC-opname, en de eerste weken na ontslag uit het ziekenhuis, diezelfde inspanningscapaciteit en belastbaarheid veel lager te ligt ten opzichte van ‘gewone’ patiënten na een IC-opname. Patiënten zijn extreem snel vermoeid en weinig belastbaar. Hierdoor is er een verhoogd risico op overbelasting en een vertraagd herstel.

Over de lange termijn gevolgen van een IC-opname van deze COVID-19 patiënten is nog niets bekend. Daardoor is het onduidelijk hoe beweeg- en trainingsprogramma’s eruit moeten zien gedurende de verschillende herstelfasen na ontslag uit het ziekenhuis.

De eerste golf van de COVID-19 pandemie is achter de rug, maar de optimale revalidatie behandeling ontbreekt nog. Fysiotherapeuten zien dat de reacties van COVID-19 patiënten bij de revalidatiebehandeling, afwijken van patiënten die met een ander ziektebeeld die op de Intensive Care hebben gelegen.

Onderzoek
Daarom willen wetenschappers in Amsterdam UMC een onderzoek opzetten om inzicht te krijgen in deze verminderde inspanningscapaciteit. Maar ook hoe de schade van het hart, de longen en de spieren hieraan bijdraagt. Ademhalingsproblemen zijn bij COVID-19 het voornaamste probleem. Maar door de lange ligduur van Corona-patiënten op de IC ontstaat grote spierzwakte. En de bijkomende schade door het virus aan het hele lichaam speelt ook een significante rol in het herstelproces. Doel is om tot aanbevelingen te komen voor een veilig en gepersonaliseerd beweeg- en trainingsprogramma. Zowel op de korte als de lange termijn na ontslag uit het ziekenhuis.

De onderzoekers maken deel uit van een landelijk netwerk voor de revalidatie van COVID-19 patiënten. Hierdoor kunnen de resultaten uit het onderzoek snel in heel Nederland ingezet worden.

Word teamlid en start je eigen actie of doneer 
Meld je aan als teamlid en haal geld op voor dit onderzoek. Je kunt ook direct een eigen bijdrage doneren.