De Amsterdam UMC COVID-19 Biobank

21 April 2020 12:48

 News item and video in Dutch

‘Belangrijke gegevens beschikbaar voor alle COVID-19 onderzoekers’    

Onder leiding van Prof. dr. Diederik van de Beek, neuroloog en hoogleraar Neurologische Infectieziekten, hebben verschillende Amsterdam UMC onderzoekers hun krachten gebundeld. Dankzij uw geweldige steun is de Amsterdam UMC COVID-19 Biobank opgezet.

Met deze Biobank worden materialen en klinische data beschikbaar gesteld aan alle COVID-19 onderzoekers binnen en buiten Amsterdam UMC om samen belangrijke vragen omtrent COVID-19 op te lossen. Want wat bepaalt de gevoeligheid voor het coronavirus? Waarom heeft de ene persoon geringe ziekteverschijnselen en is de ziekte bij de ander dodelijk? En wat moeten we doen om deze uitkomst te verbeteren? Voor het beantwoorden van deze belangrijke vragen zijn héél veel gegevens en materialen nodig.

Over de COVID-19 Biobank
De Amsterdam UMC COVID-19 Biobank is opgezet met als doel zoveel mogelijk onderzoek bij patiënten met COVID-19 mogelijk te maken. In de biobank worden onder meer klinische gegevens, DNA, en bloedmonsters opgeslagen. Met al dit materiaal is veel verschillend onderzoek mogelijk, zoals onderzoek naar antistoffen, diagnostiek of naar een nieuwe behandeling. Deze gegevens worden aan alle onderzoekers beschikbaar gesteld, want samen kunnen we het doen! Bijdrage vanuit het fonds: € 150.000,- 

Bekijk ook bijgaande video waarin Diederik van de Beek meer vertelt over het belang van deze biobank.

Al drie onderzoeken gefinancierd
In de eerste drie weken na de oprichting van het Corona Research Fonds hebben we nu al drie onderzoeken gefinancierd. Dit is een heel mooi begin! Maar er is nog veel meer onderzoek nodig. Helpt u ons mee?

DIRECT DONEREN