Ondersteunen klinische beslissingen bij revalidatie van patiënten met COVID-19

18 May 2020 11:45

News item and video in Dutch

Dr. Marike van der Leeden, senior onderzoeker van de afdeling Revalidatiegeneeskunde.

'We zijn enorm blij dat we op zo’n korte termijn met dit onderzoek kunnen starten en willen alle donateurs van het Corona Research Fonds dan ook heel hartelijk bedanken!’ ‘Het gaat om een onderzoek naar het herstel van het functioneren van patiënten na een coronavirus infectie.'

Het onderzoek
COVID-19 is een virus met voornamelijk effecten op het ademhalingssysteem, maar ook op andere orgaansystemen. Het is nog niet bekend welke schade blijft na de actieve ziekteperiode. En ook is nog onbekend hoe mensen herstellen na COVID-19. Kennis van die herstelpatronen is dus ontzettend belangrijk voor zorgverleners om optimale revalidatie in te kunnen zetten. Een manier om in relatief korte tijd - en geautomatiseerd - inzicht te krijgen in die herstelpatronen is met behulp van zeer geavanceerde technieken uit de wereld van de kunstmatige intelligentie, zoals datascience en textmining.

In samenwerking met een aantal partners wordt uitgezocht of op basis van tekst in Elektronische Patiënten Dossiers het functionele herstel kan worden herkend en voorspeld. En ook of er zicht kan worden gekregen op factoren die bijdragen aan dit herstel tijdens en na ziekenhuisopname vanwege COVID-19. Deze inzichten kunnen de klinische beslissingen met betrekking tot behandeling en therapie tijdens het revalidatietraject van patiënten ondersteunen.

Bijdrage vanuit het Corona Research Fonds: € 50.000,-

Bekijk ook de video waarin, naast Marike van der Leeden, revalidatiearts dr. Carel Meskers uitlegt waarom dit zo belangrijk is en fysiotherapeut Edwin Geleijn vertelt hoe ze aan de aan de juiste data voor dit onderzoek komen.

Al zes onderzoeken gefinancierd
In de eerste zeven weken na de oprichting van het Corona Research Fonds hebben we nu al zes onderzoeken kunnen financieren. Dit is een prachtig begin! Maar er is nog véél meer onderzoek nodig. Helpt u ons mee?

DIRECT DONEREN