COVID-19 Biobank boekt eerste successen

15 October 2020 11:58

News item in Dutch 

De relatief jonge Amsterdam UMC COVID-19 Biobank is partner in twee belangrijke studies, deze week gepubliceerd in Science. Mede dankzij deze biobank is duidelijker geworden waarom sommige mensen zo ernstig ziek worden bij COVID-19. Een internationaal consortium van onderzoekers, onder andere uit Amsterdam UMC, publiceerde op 24 september hierover.

In het voorjaar startte de Amsterdam UMC COVID-19 Biobank. Deze biobank bevat klinische gegevens en lichaamsmaterialen (DNA, bloed, poep) van patiënten die in het ziekenhuis belanden met COVID-19. Hiermee wordt volop onderzoek gedaan naar diagnostiek, ziektemechanismen en nieuwe behandelingen. Diederik van de Beek is oprichter en de drijvende kracht achter deze biobank: “We hebben een van de meest complete biobanken in Europa op het gebied van COVID-19. Wij denken dat we door het analyseren van al deze lichaamsstoffen COVID-19 beter gaan begrijpen. Er is nu nog zoveel onduidelijk over deze ziekte.”

Eerste resultaten
In het eerste artikel laten de onderzoekers zien dat een klein percentage van de erg zieke patiënten een (genetische) afweerstoornis heeft. Daardoor zijn ze extra gevoelig voor een ernstig verloop van COVID-19. Het tweede artikel legt uit hoe het kan dat jonge, kerngezonde mensen door een COVID-19 infectie op de intensive care belanden. Ongeveer tien procent van hen blijkt antistoffen te maken die niet het virus aanvallen, maar het immuunsysteem zelf. Ook hebben de wetenschappers mogelijk een eerste moleculaire verklaring gevonden voor het verschijnsel dat mannen vaker aan de zieke overlijden dan vrouwen. Van de Beek: “Ik ben blij dat we met de Amsterdam UMC COVID-19 Biobank een mooie bijdrage aan deze studies hebben geleverd. Er is met vele onderzoekers op beide locaties van Amsterdam UMC hard aan gewerkt. Zo zijn er meer dan 60 Amsterdam UMC-auteurs betrokken bij dit artikel. Een mooi staaltje ‘team science’.”

Toekomst
Er lopen nu meer dan 30 verschillende onderzoeksprojecten die gebruik maken van de Amsterdam UMC COVID-19 Biobank. Dat zijn studies naar allerlei aspecten van het coronavirus. Bijvoorbeeld naar gevoeligheid om het te krijgen, waarom iemand opgenomen wordt, antistoffen, ontstekingsreactie, stolling, mogelijke medicatie, complicaties, langetermijnuitkomsten. Van de Beek: “De komende tijd verwachten we aan nog meer onderzoeken en resultaten bij te dragen. Op deze manier hopen we het virus de baas te worden.”

Diederik van de Beek, neuroloog en hoogleraar neurologische infectieziekten, werd geïnterviewd in de Volkskrant. Amsterdam UMC COVID-19 Biobank kwam van de grond dankzij een bijdrage van het Corona Research Fonds Amsterdam UMC.

Bron: dit artikel verscheen eerder op amc.nl > nieuws en verhalen, 05/10/2020