Zomercollege met de oprichters van BioNTech

15 June 2021 15:24

News item and video in Dutch

Ze zijn inmiddels het meest beroemde echtpaar in de hedendaagse wetenschap: Özlem Türeci en Uğur Şahin. Samen richtten ze in 2008 het immunotherapie-bedrijf BioNTech op. Vorig jaar sloegen BioNTech en het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer de handen ineen voor de ontwikkeling van een coronavaccin. Een schot in de roos. Afgelopen donderdagavond spraken ze speciaal voor Amsterdam UMC over het afgelopen jaar en ‘hun’ coronavaccin.

In het Zomercollege spreekt het echtpaar Şahin-Türeci over het afgelopen turbulente jaar, ‘hun’ coronavaccin, de beschikbaarheid van vaccins voor lage-lonenlanden en mogelijkheden om met mRNA-vaccins andere infectieziekten te bestrijden. Ook gaan ze in op de ontwikkeling van het mRNA-vaccin 2.0. Inmiddels hebben ze ook de draad weer opgepakt om de technologie toe te passen bij kanker en auto-immuunziekten. Wat heeft het succes van deze mRNA-technologie voor implicaties voor de grote ziekten van onze tijd?

Het interview wordt voorafgegaan door een aantal korte wetenschappelijke bijdragen uit Amsterdam UMC. Vier jonge wetenschappers vertellen over hun covid-onderzoek en de implicaties ervan.

Benieuwd naar het gesprek met Türeci en Şahin? Bekijk dan de video.

Bron: dit artikel verscheen eerder op amc.nl > nieuws en verhalen, 11/06/2021